urut batin

10 TIPS UNTUK ZAKAR SIHAT DAN MANTAP

Zakar adalah benar-benar satu organ yang luar biasa. Ia adalah satu-satunya organ yang mampu  untuk mengubah bentuk dan saiz dalam masa beberapa nanosaat.

Kita hanya tahu nak menggunakan zakar, tetapi kita jarang menghabiskan masa untuk menjaga mereka. Kita hanya menganggap bahawa ia akan terus melaksanakan tugasan untuk kita. Malangnya, keupayaan zakar untuk menjalankan tugasnya dipengaruhi oleh banyak faktor kesihatan dan – tanpa penjagaan – akan menjadi kurang berkesan dari masa ke semasa.

 

CARA MENJAGA ZAKAR ANDA SUPAYA TIPTOP

Berita baik adalah bahawa anda boleh mengekalkan zakar yang sihat berfungsi seumur hidup anda. Dengan kerja yang sedikit, anda juga boleh meningkatkan kesihatan seksual dan prestasi anda.

 

Berikut adalah 10 cara untuk menjaga zakar anda berfungsi dengan baik:

 

 1. MENGEKALKAN BERAT IDEAL

Obesiti literal mencuri kelelakian anda dan mengurangkan tahap testosteron dalam badan. Lemak di bahagian abdomen menukarkan testosteron hormon lelaki anda untuk estrogen hormon wanita. Anda juga lebih cenderung untuk mempunyai lemak plak yang menyumbat saluran darah anda, termasuk arteri ke zakar, menjadikannya lebih sukar untuk mendapatkan dan mengekalkan ereksi berkualiti baik.

 

 1. MAKAN MAKANAN SIHAT

Makanan yang sihat dan semula jadi mencegah pengumpulan deposit plak berbahaya dalam saluran darah anda yang menyukarkan aliran darah ke zakar. Pilihan pemakanan yang tidak sihat dengan makanan yang berkolesterol dan tidak berkhasiat mewujudkan arteri tersumbat dan sangat memberi kesan fungsi seksual.

 

 1. KURANGKAN STRESS

Tekanan menyebabkan pengeluaran adrenalin hormon dan kortisol. Adrenalin menyempitkan saluran darah, yang memberi kesan negatif kepada pancutan. Jika anda pernah mengalami “kebimbangan prestasi” ia adalah kerana pembebasan adrenalin dalam tindak balas kepada gemuruh. rembesan kortisol yang berlebihan, yang membantu pemacu selera anda, menyebabkan pengumpulan lemak perut yang tidak baik.

 

 1. BERHENTI MEROKOK

Selain menyebabkan kanser, merokok menyempitkan saluran darah, merosakkan aliran darah, mengurangkan bekalan oksigen, dan juga menggalakkan keradangan, menjejaskan setiap organ dalam badan anda.

 

 1. TIDUR SECUKUPNYA

Tidur mempunyai fungsi pemulihan amat penting kerana otak anda dan badan memerlukan masa rehat yang cukup. Kurang tidur menyebabkan gangguan endokrin, metabolik, dan fungsi imun, menyebabkan tahap leptin menurun (penahan selera anda), peningkatan tahap ghrelin (perangsang selera anda), meningkat kortisol, dan peningkatan paras glukosa (jumlah yang lebih tinggi gula dalam aliran darah ). Jika anda sedang letih, zakar anda akan menjadi letih juga.

 

 1. BERSENAM SECARA TETAP

Senaman mempunyai kesan yang luar biasa pada fungsi seksual. Ia mengurangkan tekanan, meningkatkan mood, mencegah keletihan dan meningkatkan tenaga. Jangkamasa panjang ia akan mengurangkan risiko anda untuk penyakit kencing manis, penyakit jantung, strok, tekanan darah tinggi, beberapa jenis kanser, osteoporosis, masalah perubatan yang kronik dan kecacatan fizikal. Bersenam membuat jantung anda lebih baik dan kuat, saluran darah anda lebih anjal, dan otot anda lebih mampu dengan menggunakan oksigen. Latihan yang bersenam otot yang terlibat dengan seks-otot teras, pemutar luar pinggul, dan semua-penting lantai pelvik otot-akan meningkatkan prestasi anda.

 

 1. MENGUATKAN OTOT LANTAI PELVIK ANDA

   

Otot lantai pelvik memainkan peranan penting berkenaan dengan kedua-dua ereksi dan ejakulasi. Apabila anda merangsang seksual, otot-otot lantai pelvik mengaktifkan dan melibatkan diri untuk mengekalkan ketegangan zakar dan memancing ereksi memuncak. Otot ini bukan sahaja bertanggungjawab untuk membantu zakar dirangsang dari keadaan tumescent (berisi dengan darah) kepada keadaan ketegangan, tetapi juga untuk mengekalkan ketegangan menjadi “motor” ejakulasi. Banyak kajian saintifik telah didokumenkan manfaat senaman pelvik, yang dikenali sebagai “Kegels,” dalam pengurusan mati pucuk.

 

 1. AKTIF MELAKUKAN SEKS

Gunakan zakar anda. Anda boleh membantu memastikan ia dalam keadaan yang baik dengan menggunakan ia kerap. Kajian saintifik telah menunjukkan dengan jelas bahawa lelaki yang lebih aktif secara seksual cenderung mempunyai sedikit masalah dengan mati pucuk apabila mereka semakin tua.

 

 1. MENGEKALKAN HUBUNGAN SIHAT

Hubungan harmoni adalah faktor kuat ke dalam fungsi seksual yang baik hanya kerana perselisihan dan interpersonal isu mendalam boleh menyumbang kepada mati pucuk. Hubungan minda-badan adalah kepentingan yang besar untuk fungsi seksual.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *