5 Tanda-Tanda Zakar Anda Bermasalah

Anda mengetahui zakar anda sendiri, tetapi bagaimana ia dibandingkan dengan orang lain? Walaupun anda mungkin merasakan ia perkara yang benar-benar biasa, ia boleh jadi sesuatu yang pelik untuk lelaki lain – contohnya pakar urologi anda. Di sini, pakar-pakar zakar mendedahkan kejadian yang seolah-olah biasa yang sebenarnya boleh menyebabkan kebimbangan. Jika anda mengalami apa-apa dalam senarai ini, anda perlu berjumpa pakar SEGERA!

  1. Tompokan

 

Anda perasan kemerahan pada batang zakar anda, hanya di bawah kepala zakar. Anda berfikir mungkin ia hanya terjadi akibat sedikit kulit melecet,. Dan mungkin anda betul. Tetapi jika tompokan itu tidak menyakitkan atau sensitif dan jika anda tidak mempunyai seks baru-baru ini, yang biasanya mungkin akan menyebabkannya melecet, anda harus berhati-hati kerana ia mungkin boleh tanda kanser zakar, jelas Pakar Urologi Ryan Terlecki. Jika kanser tersebut dikesan cukup awal, rawatan topikal atau pembedahan kecil boleh menjaga ia. Tetapi jika anda menunggu terlalu lama, sebahagian – atau semua! – zakar anda mungkin perlu dikeluarkan, Terlecki memberi amaran.

 

  1. Kulit Zakar Tak Normal

 

Kulit di kepala zakar anda merasakan ketat sedikit – seperti baju yang menyusut dalam cucian. Anda juga boleh melihat beberapa bintik putih di kawasan yang sama. Sama ada atau tidak anda rasa sakit, anda mungkin sedang mengalami sesuatu yang dinamakan liken sclerosus – keadaan kulit yang mungkin disebabkan oleh hormon atau sistem ketidakseimbangan imun, Dr. Terlecki berkata. Anda perlu lebih bimbang jika anda tidak bersunat atau terpaksa meneran semasa anda kencing, tambah beliau. Jika tidak dirawat, liken sclerosus boleh membawa kepada kanser atau sejumlah penyumbatan saluran kencing anda.

 

  1. Zakar Lengkung

 

Semasa anda ereksi, zakar akan sentiasa sedikit membengkok , tetapi jika akhir-akhir ini zakar seolah-olah menjadi bengkok dengan lebih teruk, itu tidak normal. Jika anda juga merasakan sedikit kekerasan atau ketegasan di bawah kulit – seperti syiling dalam batang zakar anda – anda mungkin berhadapan dengan penyakit Peyronie, jelas Dr Joseph Sonstein. Peyronie adalah pembentukan tisu parut “calcified”, katanya. Jika tidak dirawat ia boleh menyebabkan rasa sakit semasa hubungan seks, kelengkungan zakar yang lebih ekstrem, dan peningkatan risiko untuk zakar patah. Pilihan rawatan bergantung kepada keterukan kes anda, tetapi termasuk suntikan enzim atau pembedahan.

 

  1. Darah Di Dalam Air

Jika anda mendapati mana-mana darah dalam air kencing anda, ia boleh menjadi tanda batu karang atau pembesaran prostat. “Dalam dunia perubatan, darah dalam air kencing adalah kanser sehingga dibuktikan sebaliknya,” Dr Sonstein memberi amaran. Jika air kencing anda kelihatan baik, tetapi anda notis tampalan kecil darah pada seluar dalam anda, periksa skrotum anda dan batang zakar jika terdapat sedikit atau bintik berwarna biru atau ceri, Dr. Terlecki mencadangkan. Jika ia tersebar dan seolah-olah menjadi sumber darah, maka hampir pasti angiokeratomas, yang tidak berbahaya, katanya. Tetapi jika mereka berkelompok – dan terutamanya jika ia gatal – anda mungkin menghidapi penyakit Paget, yang akan memerlukan pembedahan, Terlecki menambah.

 

  1. Regangan Beralun

 

Untuk lelaki berumur antara 15 dan 35 tahun, kanser buah zakar adalah bentuk yang paling biasa penyakit itu, Sonstein berkata. Tanda-tanda keras, ramai tidak menyakitkan atau ketulan pada telur zakar anda. Jika dikesan awal, 99 peratus daripada kes-kes ini boleh diubati. Oleh kerana itu, Sonstein mengesyorkan periksa kanak-kanak lelaki anda dengan meraba-raba seluruh telur sekurang-kurangnya sebulan sekali untuk memeriksa sebarang keabnormalan. Apabila buah zakar anda cenderung untuk menggantung jauh daripada badan anda – adalah sesuai untuk melaksanakan pemeriksaan diri ini.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *