8 Ciri- ciri Wanita Idaman Lelaki Masakini

8 Ciri- ciri Wanita Idaman Lelaki Masakini

1) Bersopan santun

Wanita yang lemah lembut dan bersopan santun akan membuatkan lelaki cair melihat setiap pergerakan dan percakapan anda.

2) Pandai Memasak

Yang ni adalah ciri-ciri yang paling penting sekali yang patut ada pada wanita. Wanita yang pandai memasak mampu menguruskan rumah tangga dengan lebih baik. Lelaki juga lebih tertarik dengan wanita yang pandai memasak ni.

3) Pembersih

Wanita yang pembersih ni menjadi kegilaan setiap lelaki yang kurang pembersih. Ini kerana, semua kerja dirumah akan diuruskan oleh anda tanpa dipaksa oleh si suami.

4) Taat

Wanita perlulah taat dan tidak melawan setiap percakapan lelaki. Ada kalanya melawan itu penting jika si jejaka mempelawanya untuk melakukan perkara yang tidak senonoh dan terlarang.

5) Bersifat keibuan

Secara jujur, lelaki lebih gemar pada wanita yang mempunyai sifat keibuan. Sebagai contohnya, suka pada baby dan kanak-kanak, suka memujuk kanak-kanak menangis, dan sebagainya. Kenapa? sejuk hati seorang lelaki bila melihat anda peka terhadap alam rumahtangga walaupun anda belum berumahtangga. Dan itu merupakan salah satu bonus buat anda yang bersifat keibuan.

6) Jadi pendengar setia dan bukan menjadi pembangkang

Lelaki juga tidak pernah lari daripada masalah. Masalah yang dihadapi biasanya akan dikongsi bersama dengan orang yang tersayang dengan harapan sedikit sebanyak dapat mengurangkan beban yang dialami. Jika anda ingin tunjukkan rasa simpati dan ambil berat anda, bagi peluang untuk dia bercakap dan meluahkan perasaan dia. Jangan sesekali anda bangkang mereka. Itu hanya memburukkan keadaan. Jika anda tidak speendapat dengannya, jangan terus membangkang. Lelaki perlu dipuji dahulu beberapa kali sebelum anda bangkang.

7) Jadi seorang yang berdikari dan tidak mudah putus asa

Lelaki lebih gemar seorang wanita yang kuat semangat dan tidak bergantung pada lelaki. Kadang-kadang sesetengah wanita terlampau manja untuk meminta pertolongan lelaki sedangkan perkara itu mampu mereka lakukan sendiri. Pada awalnya,mungkin lelaki akan tahan kerana cinta, namun jika ia berlarutan, lelaki itu akan merasa rimas yang terlampau dan merasakan wanita itu gedik dan ambil kesempatan. Jadi, wanita boleh meminta tolong lelaki jika betul-betul tidak mampu dan bukannya untuk mengambil kesempatan.

8) Sentiasa berterus terang dan tidak hipokrit.

Sama seperti wanita, lelaki juga suka wanita yang terus terang dan tidak hipokrit. Jangan terlampau sempurna di hadapan lelaki semata-mata untuk menutup kelemahan anda. Lelaki mencintai anda seadanya dan boleh menerima kelemahan anda. Sentiasa berterus terang tentang sikap anda yang sebenar. Hal ini lebih disenangi lelaki.

 

 

4 Punca Zakar Lembik Ketika Berjimak

 

Suami sedang mendayung di ranjang, dan isteri anda semakin mencapai puncak, tetapi tiba-tiba suami hilang ereksi, dan zakar menjadi lembik. Lebih teruk lagi zakar suami gagal untuk kembali mencapai ereksi. Kenapa perkara ini boleh berlaku? Apakah kemungkinan punca kepada masalah ini?

Zakar lembik ketika berjimak boleh terjadi kerana beberapa faktor, sama ada dari faktor luaran, iaitu faktor fizikal atau faktor dalaman, iaitu faktor psikologi.

1. Penyakit Kronik Diabetes

Terdapat juga beberapa penyakit yang mempengaruhi kemampuan zakar untuk mengalami ereksi. Penyakit seperti kencing manis atau jantung boleh dikategorikan sebagai penyakit yang memberi kesan secara langsung kepada keupayaan suami untuk beraksi di ranjang.

Rokok juga boleh memberi kesan sampingan kepada kesihatan seks lelaki. Mereka yang merokok secara berlebihan sering mengalami masalah aliran darah akibat kandungan bahan berbahaya dalam rokok.

2. Stress Dan Tekanan

Faktor gangguan psikologi adalah salah faktor yang menyumbang kepada zakar lembik ketika berjimak. Jika si suami mengalami kehilangan ereksi secara tiba-tiba, besar kemungkinan suami mengalami masalah dari segi psikologi, berupa tekanan, stress ataupun depresi.

Perkara ini boleh terjadi kerana suami terlalu tertekan untuk memuaskan isteri di ranjang. Akibat terlalu fokus dan gusar isteri tidak akan mencapai kepuasan dalam hubungan seks, suami tertekan dan cuba sedaya upaya untuk memuaskan isteri beliau.

Jika faktor ini adalah penyebab kepada disfungsi ereksi kepada suami, penyelesaian yang terbaik ialah isteri perlu berbincang dengan suami dan meyakinkan beliau bahawa jangan terlalu risau yang suami tidak dapat memuaskan isteri di ranjang.

Komunikasi yang sihat perlu di dalam rumahtangga, begitu juga dalam hubungan seks.

Isteri perlu bijak memainkan peranan dan memberi kata semangat kepada suami untuk membuat suami berupaya memberikan yang terbaik ketika berjimak. Walaubagaimanapun jangan terlaku menekan suami dan menunjukkan yang anda sangat mengharapkan kepuasan.

Ini penting untuk membuatkan suami menjadi santai dan dapat menghilangkan bebanan suami.

3. Kurang Bertenaga, Letih

Dari aspek fizikal pula, zakar lembik ketika berjimak boleh dikategorikan kepada dua aspek utama, iaitu kesihatan fizikal dan penyakit serius.

Hubungan seks memerlukan tenaga yang banyak, malah kalori yang dibakar semasa hubungan seks sering dibandingkan dengan berjoging, atau aktiviti sukan lain. Oleh itu anda perlu berada pada tahap kesihatan puncak untuk beraksi dengan hebat di ranjang.

Begitu juga dengan kandungan hormon, terutama hormon testosteron yang amat penting untuk kaum lelaki. Elakkan dari mengambil makanan-makanan yang boleh merendahkan tahap hormon testosteron seperti makan berlemak, atau makanan berasaskan soya.

Banyakkan mengambil makanan yang boleh membantu ereksi, iaitu makanan yang kaya dengan sumber yang boleh melancarkan aliran darah, yang akan membantu aliran darah ke zakar.

4. Hilang Ghairah Seks, Mati Pucuk

Salah satu faktor yang boleh membuatkan zakar hilang ereksi ketika aktiviti seks ialah hilangnya ghairah seksual suami terhadap hubungan seks bersama isteri. Iaitu nafsu suami menurun dengan tiba-tiba ketika aktiviti seks.

Faktor ini jarang sekali berlaku dan adalah kes terpencil.

Menurut pakar seksual, suami boleh hilang ghairah seks terhadap isteri disebabkan oleh beberapa sebab. Antaranya ialah masturbasi yang berlebihan, atau terlalu ketagih dengan filem lucah.

5. Gaya Hidup Sihat
Jika di lihat daripada faktor-faktor yang menyebabkan zakar lembik ketika berjimak, boleh dirumuskan bahawa masalah ini akan dapat diatasi sekiranya para suami mengamalkan gaya hidup sihat.

Gaya hidup yang sihat akan membuatkan anda lebih bertenaga, menghindari penyakit dan kurang menghadapi stress dan tekanan.

Jika anda masih tak tahu, senaman boleh membuat anda gembira. Setiap kali bersenam dan mengeluarkan peluh, tubuh akan mengeluarkan endorphin yang akan memberi perasaan puas dan gembira.

Diet yang sihat juga akan membuatkan anda lebih bertenaga, dan dapat membantu meningkatkan ereksi pada zakar.

Oleh itu, mulakan gaya hidup yang sihat untuk meningkatkan kualiti hubungan seks suami isteri.

7 Gerakan Seks Digemari Kebanyakan Lelaki, Isteri Wajib Ambil Tahu!

Lelaki selalu bergurau bahawa mana-mana gerakan seks adalah baik dan mereka tidak sepenuhnya bergurau. Secara biologi mereka dicipta untuk mencapai kepuasan di atas katil lebih cepat dan mudah daripada wanita. Tetapi apabila ditekan, hampir setiap lelaki akan mengakui bahawa kadang-kadang kelainan dalam seks itu lebih menyeronokkan. Gerakan seks tertentu membuat mereka lebih teruja. Wanita yang tahu langkah-langkah ini akan lebih menguasai lelaki. Dan anda tidak perlu stamina tinggi untuk melakukannya. Malah, ianya sungguh mudah untuk anda belajar.

Tujuh teknik ini dijamin untuk menambah keseronokan suami anda dan membuat dia tidak sabar-sabar untuk menggembirakan anda sebagai balasan. Selamat belajar!

1. Biarlah dia “menonton” anda

Keterangan: Melangkah dengan cara yang khusus bertujuan untuk merangsang nafsunya

Bagaimana untuk melakukannya: Lelaki adalah visualis erotik, lebih mudah terangsang dengan rangsangan visual daripada wanita. Sesetengah orang berkata bahawa menonton klimaks wanita adalah bentuk utama rangsangan untuk mereka.

Ramai wanita menyentuh diri mereka sendiri semasa hubungan untuk memudahkan orgasme. Tidak ramai wanita menyedari mereka boleh menggunakan langkah kecil ini untuk membangkitkan ghairah pasangan mereka. Jika anda sudah bersedia untuk melakukan hubungan seks tetapi si dia seperti tidak begitu berminat, terus sarungkan baju yang seksi(kecuali stoking paha tinggi mungkin hitam dan sepasang kasut tumit) dan berikan posisi yang provokatif, dengan belakang anda bersandar pada kepala katil, kaki terbuka dan bengkokkan pada lutut. Letakkan dua jari dalam V terbalik, diacukan ke kelentit anda. Bayangkan bagaimana wajah pasangan anda!

2. “Bangkitkan” pasangan anda

Keterangan: Bangunkan “Si Dia” dengan tangan anda

Bagaimana untuk melakukannya: Lelaki suka dikendalikan oleh sang wanita yang pakar menggunakan tangan dan mereka suka wanita yang boleh membangkitkan nafsu mereka secara “manual”. Jika dia menghadapi masalah mendapatkan ereksi semulajadi, sapukan sedikit minyak atau pelincir ke tapak tangan anda dan genggam satu tangan dengan kemas di pangkal zakarnya. “Kerjakan” zakar sebaliknya dari pangkal sehingga ke kepala dalam gerakan berpusing seperti menuruni tangga pusing. Belai kepala zakar dengan tapak tangan. Lakukan berulang kali dengan hanya satu arah sahaja, ke atas.

Sekitar perineum (ruang antara buah zakar dan duburnya) sangat sensitif, laraskan tangan menggenggam pangkal zakarnya supaya anda bebas untuk mengusap perineum dengan jari atau ibu jari. Atau berikan saja perhatian kepada buah zakar jika dia suka itu. Apabila dia mempunyai ereksi penuh dan tegang, bantu si dia dengan gaya ini. Buka tapak tangan anda dan membentuk V dengan ibu jari dan jari telunjuk. Urutkan zakarnya antara V, menggunakan tapak tangan anda, dan gerakkan ke atas dari pangkal zakar ke kepala. Sekali lagi, hanya bergerak ke atas.

3. Lakukan dengan tangan anda sendiri

Keterangan: Berikan “kerja tangan” yang dia tidak pernah merasainya- dan tidak mungkin menyerahkan dirinya

Bagaimana untuk melakukannya? Lakukan dengan kedua-dua tangan. Mulakan dengan mengenggam kedua tangan yang telah dilincirkan, jari berjalin, ketat di sekelilingnya (tetapi tidak begitu ketat, anda akan menyekat peredaran darah zakar). Gerakkan tangan anda sepanjang zakar dalam satu gerakan berpusing yang panjang diikuti dengan gerakan yang sama seperti anda lakukan sebelum ini. Sekarang variasikan langkah dengan memberhentikan gerakan tadi. Apabila zakar telah tegang, genggam tangan anda di bahagian atas zakar. Perlahan-lahan kuncup dan lepaskan batang zakar pada kira-kira selang satu saat. Berbuat demikian ke atas dan ke bawah batang zakar, kemudian berhenti apabila zakar benar-benar telah tegang.

Lakukan gerakan ini bersilih ganti sehingga dia bersedia untuk terpancut. Kemudian peluk erat si dia dengan kedua-dua tangan, perlahan-lahan rangkul tubuhnya semasa kekejangan. Tamatkan si dia dengan melalukan ibu jari anda dari pangkal batang di bahagian bawah sehingga kepala.

4. Lakukan ciuman berdiri

Keterangan: Satu cara untuk membangkitkan si dia atau memulihkan ereksi lesu semasa berjimak

Bagaimana untuk melakukannya: Ini boleh merangsang si dia apabila dia bukan dalam mood; ia adalah gerakan terus kepada keadaan memuncak. Memegang zakarnya dengan satu tangan, membawa ia di dalam mulut anda, menggerakkan kepala anda sedalam dua pertiga bahagian atas zakar dengan gerakan masuk dan keluar. Apabila zakar menjadi tegang, gunakan pelbagai gerakan, termasuk kedua-dua di bawah:

The Twist dan Swirl: Gunakan satu tangan untuk melakukan gerakan berpusing keliling diterangkan dalam langkah No. 2 kerana pusaran lidah anda di sekitar korona (zon di antara batang dari kepala zakar), beri perhatian khusus kepada frenulum (zon kulit di mana kepala zakar bercantum dengan batang).
The Butterfly Flick: Perlahan-lahan gerakkan lidah anda ke belakang dan sebagainya di seluruh korona.

5. Beri dia kegembiraan muktamad

Keterangan: Seks oral keseluruhannya

Bagaimana untuk melakukannya: Dia akan berterima kasih untuk yang satu ini. Lakukan langkah-langkah dalam langkah No. 4 sehingga dia hampir klimaks. Kemudian beransur-ansur membawa zakar masuk, gunakan ibu jari dan jari telunjuk untuk membentuk seperti gelung dan menempatkan gelung jari ini di sekeliling mulut anda). Gerakkan lidah anda di sekitar batang dan lakukan sedutan. Buka mulut anda untuk melepaskan sedutan, tetapi simpan hujung lidah. Dengan telapak tangan atau ibu jari anda, urut perineum.

6. Ambil jalan bulatan

Keterangan: Gerakan membangkitkan kedudukan ghairah wanita

Bagaimana untuk melakukannya: Lelaki suka gerakan khas yang membuat wanita berada dalam kedudukan ghairah, meningkatkan keseronokan rangsangan visual dan merangsang klitoris dan rangsangan G-spot untuk anda- lakukan langkah dalam gerakan membujur(bayangkan dari sisi tepi)adalah lebih baik berbanding lurus ke atas dan ke bawah. Bayangkan anda melakukan gerakan dengan trek membujur dengan badan anda, dengan gerakan menurun pada satu hujung bujur, gerakan menaik pada hujung lain. Gerak perlahan ke hadapan sedikit dan anda menurun kepadanya, merangsang kelentit anda pada zakarnya. Tarik dan bergerak ke belakang sedikit pada gerakan ke atas, merangsang G spot anda. (Tidak dapat mencari G-spot anda? Ia adalah satu patch kulit satu pertiga daripada jalan sehingga dinding faraj depan, mudah dicapai dengan jari anda.)

7. Laraskan sudut penetrasi

Keterangan: Satu variasi pada kedudukan penetrasi dari arah belakang yang secara dramatik meningkatkan pengalaman seks untuk anda berdua.

Bagaimana untuk melakukannya: Ini merupakan sedikit perubahan asas kepada kedudukan penetrasi dari arah belakang yang akan membantu dua perkara : Ia akan membantu punggung anda berada pada kedudukan yang paling bagus dan ia meningkatkan rangsangan G-spot. Tidak pernah merasai klimaks G-spot? Anda boleh merasainya sekarang.

Berikut adalah bagaimana anda melakukannya: Berlutut di pinggir katil dan pasangan anda berdiri di belakang anda. Bersantailah dengan dada anda rata di atas katil dan mengangkat pinggul anda pada sudut yang lebih curam daripada apa yang anda biasa lakukan dalam kedudukan ini. Ini memanjangkan ruang faraj, menjadikan ia lebih ketat dan mewujudkan rangsangan tambahan untuk anda berdua.

4 Tips Cara Memelihara Zakar

Zakar merupakan organ sulit lelaki. Menjaga kesihatan zakar penting tidak hanya kerana ia organ reproduksi jejaka, tapi demi menjaga kepuasan pasangan.

Terdapat pelbagai cara merawat kesihatan zakar. Berikut merupakan beberapa tips yang boleh anda lakukan:-

1. Sunat

Sebuah kajian menemui perbezaan antara zakar yang disunat dan tidak disunat dari segi kebersihan. Pada dasarnya, kulit lipatan zakar merupakan tempat yang sesuai bagi bakteria untuk lahir dan membiak. Namun, bakteria pada zakar yang disunat cenderung lebih sedikit jumlahnya jika dibandingkan pada zakar yang tidak disunat. Bakteria yang dimaksud adalah bakteria jenis anaerob. Bakteria ini tidak memerlukan oksigen untuk hidup, sehingga bisa bertahan pada kulit zakar yang tertutup dalam seluar dalam.

Pada sebahagian masyarakat, sunat merupakan tradisi atau anjuran agama. Tetapi terlepas dari itu, anda atau anak lelaki anda dapat melakukan sunat untuk alasan kesihatan. Ditambah lagi, Organisasi Kesihatan Dunia (WHO) menyarankan laki-laki, terutama mereka yang aktif secara seksual, untuk melakukan sunat. Ini kerana sunat berkaitan dengan penurunan risiko terkena penyakit menular seksual, seperti HIV.

2. Ereksi Secara Rutin

Disarankan untuk melakukan ereksi secara rutin. Ereksi atau mengerasnya zakar kerana dipenuhi darah, dapat menyihatkan zakar. Ini kerana otot halus pada zakar akan mendapat oksigen yang melimpah dari darah. Selain itu, ereksi secara rutin juga dapat menjaga bentuk zakar tetap normal. Sebaliknya, jika kurang mengalami ereksi secara rutin, ukuran zakar boleh berisiko menjadi lebih pendek 1-2 cm. Kondisi ini terjadi kerana jaringan zakar menjadi kurang elastis dan menyusut.

Laki-laki pada umumnya mengalami beberapa kali ereksi pada malam hari dan sekitar sebelas kali pada siang hari. Ereksi boleh terjadi tanpa ada rangsangan sebelumnya. Jika pada siang hari lelaki tidak mengalami ereksi sama sekali, otak akan membantunya untuk ereksi di malam hari. Rangsangan dari otak untuk ereksi biasanya datang saat fasa bermimpi dalam tidur. Apa pun mimpi anda di malam hari, ereksi tetap akan terjadi. Namun, jejaka yang diabetes cenderung memiliki masalah untuk ereksi, sehingga memerlukan pemeriksaan doktor lebih lanjut.

3. Menjaga Kebersihan Zakar

Menjaga kebersihan dapat dikatakan sebagai inti dari cara merawat zakar. Terdapat beberapa langkah yang boleh dilakukan untuk menjaga zakar sentiasa bersih dan sihat.

Ketika mandi, cucilah zakar menggunakan air suam. Lakukanlah tiap hari. Jangan lupa untuk mengeringkannya dengan tisu atau kain bersih, baik setelah mandi mahupun setelah kencing.
Sebaiknya jangan menggunakan sabun terlalu banyak pada zakar kerana dapat menimbulkan iritasi kulit

4. Hindari Menggunakan Bedak Atau Deodoran

Gosok lembut bahagian kepala zakar untuk membersihkannya dari kotoran smegma. Pada dasarnya, smegma adalah pelumas semulajadi pada kepala dan lipatan kulit zakar. Namun, penumpukan smegma dapat menggalakkan pembiakan bakteria dan mengundang infeksi.

Jika zakar anda memiliki lipatan-lipatan kulit di atasnya, tarik lembut dan bersihkan bahagian bawahnya. Namun, langkah ini hanya untuk lelaki dewasa, kanak-kanak lelaki tidak memerlukannya. Jangan lupa untuk membersihkan bahagian skrotum (kantung zakar). Bila tidak dibersihkan secara teratur akan timbul bau kurang sedap kerana peluh melekat pada rambut kemaluan.

Periksa zakar dan skrotum sendiri dengan merabanya. Langkah ini berguna untuk mengesan apakah terjadi perubahan pada kawasan ini, seperti ada benjolan. Jika ditemui benjolan atau perubahan yang tidak normal, jangan malu untuk segera melakukan pemeriksaan doktor.

Cara merawat zakar di atas sebaiknya diiringi dengan gaya hidup sihat seperti tidak merokok, mengelakkan minuman keras, makan makanan bergizi dan seimbang, serta tidak lupa rutin beriadah.

Anda Lelaki 40an?Baca Ini!

Adakah anda seorang lelaki berumur 40an? Adakah anda mempunyai fizikal perut buncit, masalah berat badan berlebihan atau diabetis? Adakah setiap hari anda cepat letih, lesu dan mengantuk terutamanya selepas makan malam serta paling menyedihkan tidak berselera mengadakan hubungan seks dengan isteri?

Jika jawapannya `ya’, ini mungkin menunjukkan semangat kelakian anda semakin menghilang atau dari sudut kesihatan, penurunan testosterone, hormon penting dalam tubuh lelaki yang berfungsi mengekalkan kesihatan fizikal dan psikologi.

Berbanding wanita yang ciri penuaan dapat dilihat melalui tanda seperti letih, lesu dan lemah serta paling penting ialah haid tidak datang, tidak ada simptom yang tetap dan tepat untuk mengatakan lelaki mengatakan `saya putus haid’.

Pakar Sakit Tuan, Dr Ismail Thamby, menyifatkan keadaan ini menimbulkan dilema apabila lelaki yang berasakan semakin letih dan tidak berupaya, mencuba pelbagai cara untuk menonjolkan dirinya masih macho.

Beliau berkata, kebanyakan wanita yang menghadapi masalah kesihatan akan bertanya kawan, membaca bahan berkaitan dan berjumpa doktor.

“Lelaki pula hanya memikirkan untuk `kuat’ dan mencuba pelbagai jenis ubat serta berjumpa tukang urut. Mereka sebenarnya tidak tahu bahawa perubahan diri mereka adalah akibat perubahan umur.

“Kalau lelaki memahami perubahan itu atau memerlukan rawatan, lebih baik berjumpa doktor dan bukan makan ubat kuat,” katanya dalam satu forum awam di ibu pejabat Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN), baru-baru ini.

Dr Ismail berkata, tahap umur lelaki memasuki ambang penuaan adalah berbeza, ada yang seawal 40-an dan kebanyakan 50-an serta sesetengah lelaki, perubahan fizikal dan psikologi hanya bermula pada 60-an.

Mengenai penurunan hormon testosterone, katanya proses berlaku pada kadar antara satu hingga dua peratus setahun menyebabkan penurunan tidak begitu dirasai hingga lelaki berumur awal 40-an atau 50-an.

Bagaimanapun, katanya kajian terbaru menunjukkan ada lelaki yang berumur 30-an sudah menghadapi masalah ini.

“Oleh kerana testosterone rendah, lelaki menjadi tidak bermaya, murung dan tidak berminat. Selepas makan malam terus tidur. Mereka mudah naik angin atau meradang tidak tentu pasal. Kadang kala keadaan mereka menyerupai wanita yang mengalami simptom putus haid,” katanya.

Dari segi kesihatan, Dr Ismail berkata, testosterone penting kerana kekurangan hormon ini akan menyebabkan lelaki mengalami pelbagai masalah kesihatan seperti peningkatan kolesterol dan berkaitan jantung.

“Lelaki perlu berfikir semula mengenai kesihatan diri. Adakah kita mengamalkan gaya hidup sihat, mempunyai berat badan unggul, bersenam secara konsisten, tidak merokok, mengambil minuman keras dan menguruskan tekanan hidup dengan bijak.

“Apabila memasuki ambang penuaan, semua fenomena ini perlu diberi perhatian. Lelaki juga perlu berjumpa doktor secara berkala,” katanya.

Beliau berkata, lelaki di ambang penuaan berdepan tindak balas syahwat yang semakin perlahan seperti cepat klimaks atau mati separuh jalan dan gagal memberi kepuasan kepada pasangan.

Katanya, sesetengah lelaki berumur menggunakan sesuatu yang boleh merangsang nafsu syahwatnya seperti menonton video atau melihat gambar lucah, tetapi perbuatan itu tidak perlu, malah boleh membawa kepada masalah ketagihan.

“Lelaki sering menyalahkan pasangan walaupun sudah berusaha. Masalah ini tidak boleh dipandang ringan kerana jika dibiarkan boleh menyebabkan masalah mati pucuk, terutama jika lelaki meng­amalkan gaya hidup tidak sihat dan mempunyai penyakit kronik seperti sakit jantung dan diabetes,” katanya.

Selain masalah kesihatan dan seksual, katanya tahap kesuburan lelaki yang memasuki umur 40-an menurun akibat penuaan menyebabkan mereka seperti wanita berisiko mendapat zuriat terencat seperti sindrom down.

“Kajian menunjukkan pada umur 30-an, bilangan sperma aktif menurun dan banyak yang tidak berbentuk normal. Bayangkan sperma begini bercampur dengan telur kerana ada kemungkinan mendapat janin terencat,” katanya.

Kehilangan semangat kelakian atau penurunan testosterone boleh dipulihkan dengan mengamalkan gaya hidup sihat seperti aktiviti fizikal seperti berbasikal, berjoging dan menjaga pemakanan sihat serta seimbang.

5 Tips Elak Pancut Awal

5 Tips Elak Pancut Awal

Pancut awal ketika di dalam hubungan seks merupakan masalah seksual utama yang sering dihadapi oleh kaum lelaki masakini. Masalah pancut awal atau ejakulasi pra matang ini bukanlah masalah baru yang dihadapi kaum adam. Di sini saya ingin memberikan petua dan cara mengelak pancut awal.
Sebelum menyelesaikan masalah pancut awal, anda harus tahu faktor utama membuatkan kebanyakkan lelaki tidak dapat tahan lama ketika hubungan seks bersama pasangan lalu mereka pancut awal.

shutterstock_525103006

PENYEBAB UTAMA EJAKULASI PRA MATANG/PANCUT AWAL

1. Hormon tidak seimbang, iaitu tahap hormon-hormon yang mengawal keinginan seks dari ghairah dan pancutan terlalu tinggi, seterusnya mengakibatkan mudah untuk klimaks.

2. Zakar yang terlampau sensitif. Zakar yang terlampau sensitif boleh menyebabkan deria dan saraf yang berkaitan dengan pancutan mengalami tindakbalas yang terlampau seterusnya meningkatkan keinginan untuk pancut dan klimaks.

3. Keinginan dan ghairah seks yang terlampau tinggi sehinggakan tidak dapat menahan dan menghalang lagi. Akibatnya berlaku pancutan awal.

Penyebab-penyebab utama pancut awal atau ejakulasi pra matang ini sering menyebabkan kaum lelaki tidak dapat bertahan lama ketika berdayung, dan seterusnya tewas ketika bertarung. Untuk mengelak pancut awal ketika bersama isteri anda, anda boleh mencuba tips-tips elak pancut awal yang saya berikan ini.

pancut-awal

5 TIPS MENGELAK PANCUT AWAL

1. Fokus
Masa kini ramai lelaki yang hilang fokus ketika melakukan hubungan seks dengan pasangan. Faktor masalah harian, stress tempat kerja dan sebagainya mampu memberi kesan kepada hubungan seks. Akibat daripada masalah ini, sang suami seperti memandu tetapi berkhayal menyebabkan hilang tumpuan ketika berasmara. Ini membuatkan anda tidak dapat mengawal minda seterusnya menyebabkan hubungan seks berakhir dengan pancut awal. Jaga fokus dan beri tumpuan kepada aktiviti seks bagi mengelak pancut awal.

2. Tingkatkan Stamina

Hubungan seks adalah aktiviti fizikal yang dikategorikan sebagai aktiviti berat. Pembakaran kalori yang berlaku semasa aktiviti seks adalah sama dengan pembakaran kalori aktiviti sukan yang lain seperti berjoging dan sebagainya. Oleh itu untuk bertahan lama di dalam hubungan seks dan mengelak pancut awal, anda perlu berada keadaan stamina yang tinggi. Kekurangan stamina akan menyebabkan anda cepat letih ketika berdayung. Ini akan membuatkan tenaga anda akan disalurkan kepada anggota tubuh yang lain dan kurang tenaga yang akan digunakan untuk organ seks. Oleh itu kuatkan otot-otot anda dan tingkatkan stamina anda untuk mengelak pancut awal.

3. Pemakanan
Pemakanan juga merupakan faktor yang mempengaruhi pencapaian seks anda dan berkaitan dengan mengelak masalah pancut awal. Amalkan pengambilan makanan yang seimbang dan sihat untuk meningkatkan tahap keupayaan seks anda. Elakkan minuman sejuk, serta amalkan minum air suam. Amalkan diet yang membantu meningkatkan keupayaan seks anda seperti tiram, bawang, pisang, daun saderi, strawberi, badam dan coklat. Elakkan juga makan berulam air amalkan minum air setengah jam selepas makan.

4. Panjangkan Permainan Foreplay

Aktiviti foreplay bukan saja memainkan peranan penting dalam memberikan kepuasan berganda kepada isteri anda, tetapi aktiviti ini juga penting untuk membantu mengelakkan pancut awal. Dengan memanjangkan aktiviti foreplay, anda dapat membuatkan isteri anda klimaks dengan lebih pantas. Selain dapat melincirkan pergerakan zakar, air mani wanita juga dapat membantu zakar untuk pancut lambat. Jadi dengan memanjangkan aktiviti foreplay, anda akan dapat memuaskan pasangan anda dan dalam masa yang sama dapat membantu anda mengelak pancut awal.

5. Mengamalkan Produk Berasaskan Herba

Kini terdapat banyak alternatif produk berasaskan herba di pasaran dalam bentuk makanan, minuman dan juga krim. Produk ini membantu menyelesaikan masalah pancut awal secara semulajadi tanpa bahan kimia. Anda boleh mencuba mana-mana produk ini asalkan ia mengandungi cop pengesahan Halal dan Jakim. Jika anda tak suka ambil yang bentuk makanan atau minuman, anda amalkan sahaja produk herba berasaskan krim sapuan seperti X Gene.